Sainsbury-Wellcome-Centre-British-Construction-Industry-Award-Winner-2016
Sainsbury-Wellcome-Centre-with-translucent-cast-glass facade-from-Frener-Reifer
Sainsbury-Wellcome-Centre-building-envelope-planned-fabricated-and-installed-by-Frener-Reifer
building-envelope-from-Sainsbury-Wellcome-Centre-Frener-Reifer

Sainsbury Wellcome Centre

Location

London, UK

Architect

Ian Ritchie Architects

Data

Planning and installation:
2012 -2014

Execution Period:
Installation
02.2013 – 05.2014
The building envelope for the Sainsbury Wellcome Centre in London was completely design-engineered, fabricated and installed by FRENER & REIFER.

Scope of work

  • 2,400 m2 rippled, translucent cast glass facade consisting of 1,938 individual elements
  • 3,700 m2 opaque and translucent cast glass facade.
  • 1,400 m2 wind screens, acting as windshields and as privacy screens on the top floor.
  • Transom/mullion facade with minimo_FR lifting/sliding doors.
  • Artwork consisting of 1,000 suspended 21 x 30 cm Makrolon panels printed on both sides.
  • 750 m2 pixel lamella facade on the south side of the building, consisting of 3,850 individual elements swaying in the wind.

Innovations / Challenges

  • Development of the highly insulated, translucent cast glass panels.
  • Integration of the motorised opening units into the cast glass facade.
  • Central London building site with limited storage possibilities.

youtube» Projectfilm