Clarges-Gates-1
Clarges-Gates-2
Clarges-Gates-3
Clarges-Gates-4
Clarges-Gates-5
Clarges-Gates-6
Clarges-Gates-7
Clarges-Gates-8
Clarges-Gates-9
Clarges-Gates-10
Clarges-Gates-11
Clarges-Gates-12
Clarges-Gates-13
Clarges-Gates-14
Clarges-Gates-15
Clarges-Gates-16
Clarges-Gates-17
Clarges-Gates-18
Clarges-Gates-19
Clarges-Gates-20
Clarges-Gates-21
Clarges-Gates-22

Clarges Mayfair

Location

London, UK

Architect

Squire and Partners

Developer

British Land

Data

Design Period:
FRENER & REIFER: approx. 18 months
The building envelope for the Sainsbury Wellcome Centre in London was completely design-engineered, fabricated and installed by FRENER & REIFER.

Scope of work

  • Engineering design, fabrication and installation of hundreds of exclusive bespoke window elements and transom/mullion constructions in sizes of 2 to 6 metres for Blocks A, B and C.
  • 268 bronze-anodised aluminium balustrades (total approx. 500 m2).
  • 3.5 m high gate systems in lasered, bronze-anodised aluminium panels.
  • Rainscreen facades.
  • All-glass balustrades at roof terraces.
  • Entrance canopy construction.
  • Swing doors and revolving doors at entrance.

Innovations / Challenges

  • Complex logistics of constricted city-centre site with limited storage capacity.
  • Tight schedule.
  • Bespoke facade elements.
  • Unusual design of lasered, bronze-anodised aluminium balustrades.
  • Bespoke glazed elements at Ground Floor: reeded glass with bronze web inserted into the PVB layer.
 
« Back to project description