DR. BRONNER’S HOUSE
DR. BRONNER’S HOUSE
DR. BRONNER’S HOUSE
DR. BRONNER’S HOUSE
DR. BRONNER’S HOUSE
DR. BRONNER’S HOUSE
DR. BRONNER’S HOUSE
DR. BRONNER’S HOUSE
DR. BRONNER’S HOUSE

DR. BRONNER’S HOUSE

Location

Laupheim, Germany

Architect

Teamwerk Architekten

Data

Execution Period: April 2022 - March 2024

FRENER & REIFER was commissioned with the design and realisation of the architecturally striking building envelope. The honeycomb-shaped supporting structure with glazing is designed to reflect the theme of "soapsuds" in the facade construction.

Scope of work

  • Design, fabrication and installation of the glass facade - with glass panes in customised geometry, including opening elements
  • 104 m² glass facade with polygonal glass panes in customised geometry: The glass facade was designed as an add-on construction on a load-bearing steel structure. It is a self-supporting, highly thermally insulated, glazed stick system construction with 60 mm internal face width, steel load-bearing structure with aluminium/glazing and a drainage system specially adapted for the 5-corner panes.
  • 3 custom windows designed as inward opening side-hung leafs with electric drive
  • Customised door system

Innovations / Challenges

  • Every pane is geometrically unique
  • Development of customised door system and customised windows with electric drive